Je start de app vanuit de klok met START, selecteer dan de activiteit Schaatsen. Je ziet gedurende 1 seconde een informatiescherm met o.a. het versienummer (linkerplaatje), daarna gaat de app gegevens ophalen. Als deze gegevens ontvangen zijn, zie je op het startscherm je accountstatus en je laatste activiteit volgens MYLAPS (rechterplaatje).

Je kunt de activiteit starten door START te selecteren, of het menu openen door MENU te selecteren.

Als er geen verbinding met de telefoon gemaakt kan worden, krijg je daarvan een melding. Je kunt dan kiezen om het opnieuw te proberen of om offline verder te gaan. Als je offline verder gaat, zul je geen rondetijden ontvangen tijdens het schaatsen. Je kunt de App dan wel gebruiken om met de hand de rondetijden te registreren (zie 'Handmatig scherm').

Ook kan het voorkomen dat de MYLAPS status van de ijsbaan niet actief is. Rondetijden worden dan niet direct doorgegeven aan MYLAPS en kunnen daarom ook niet door de app getoond worden. Dit is slechts een waarschuwing: de status wordt mogelijk niet goed door MYLAPS weergegeven of is maar tijdelijk. Het kan dus gebeuren dat je toch rondetijden ontvangt, of omgekeerd, dat deze waarschuwing niet verschijnt, maar dat er toch geen  nieuwe rondetijden door de app gemeld worden.

Je kunt dit controleren op de MYLAPS ProChip training pagina, de banen met een groen bolletje zijn actief (met een open groen rondje dus niet). Als een baan niet actief is, verschijnen de rondetijden later alsnog op de MYLAPS site. Je kunt deze dan ook alsnog importeren op de Schaatshorloge site (binnenkort).

Als je deze melding krijgt, klik dan op START om verder te gaan, je komt dan in het Startscherm zoals hierboven aangegeven, en kunt de activiteit starten. Als je geluk hebt, verschijnen er toch rondetijden, zo niet, dan kun je eventueel handmatig de ronden bijhouden.

Zie ook de pagina 'Problemen oplossen'